Suomella on 1343,6 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, ja Ilomantsilla sitä on 100 kilometriä. Itäisin kohta tuolla rajalla on Hattuvaaran kylässä, ja tämä kohta on samalla koko Suomen ja Euroopan Unionin mantereen itäisin piste.
Hattuvaaran kylä on nelisenkymmentä kilometriä Ilomantsista koilliseen, ja Itäpisteelle kylästä on matkaa 18 kilometriä. Itäpiste sijaitsee Hattuvaaran Virmajärvessä, ja rajalinja kulkee keskellä järveä.
Tiesitkö, että tämä Virmajärvi sijaitsee 68 kilometriä idempänä kuin Pietarin keskusta?
Tarkemmin ottaen Itäpiste on Virmajärvessä olevassa saaressa, joka on rannasta noin 150 metriä itään. Saaressa olevan rajamerkin muodostavat Suomen sinivalkoinen ja Venäjän punavihreä rajapylväs, joiden välissä on virallinen mittapiste, valkoinen taitepistepaalu. Rajapylväät ja taitepistepaalu näkyvät rannalla olevalle katselutasanteelle, mistä käsin niitä voi katsella.
Suomen ja Venäjän valtakunnan raja tekee saaressa olevan rajamerkin kohdalla 54 asteen mutkan, ja rajan kulku muuttuu koillisesta luoteeseen. Tässä yhtyy kaksi eri-ikäistä rajaosuutta, Stolbovan ja Moskovan rauhan rajat. Rajamerkistä luoteeseen lähtevä rajaosuus on vuonna 1617 Ruotsi-Suomen ja Venäjän välille määritettyä Stolbovan rauhan rajaa, ja rajamerkistä lounaaseen oleva rajaosuus on Moskovan rauhan raja, mikä määriteltiin talvisodan jälkeen Moskovan rauhassa 13.3.1940. Tuon takana näkyy Neuvostoliitolle menetettyä Ilomantsia.
Itäpiste on avattu kävijöille vuonna 1996, ja Rotary-järjestön muistopaaluksi pystyttämä merkkipaalu rannassa katselutasanteella on vihitty 28. kesäkuuta. Paalussa lukee alimmaisena: “Olkoon tämä paalu ystävyyden, yhteistyön ja rauhan symbolina”.

Nykyisin kohteessa käy vuosittain noin 2500 vierailijaa.
Itäpisteellä kävijät tarvitsivat alussa rajavyöhykeluvan, mutta nykyisin sitä ei enää tarvita. Rajavyöhykkeen merkintää liikkumisväylillä ei kuitenkaan saa ylittää ilman Rajavartiolaitoksen myöntämää lupaa. Katselutasanteelle ja Rotaryjen merkkipaalulle johtaa 180 metrin kävelyreitti autojen pysäköintialueelta, ja merkityltä kävelyreitiltä ei tule poiketa. Maastoa Itäpisteelle näkyy esimerkiksi tässä videossa (kesto 2 minuuttia).
Rajavartiolaitoksen sivuilta löydät muistilistan Itäpisteellä vierailemiseen.
Täältä pääset takaisin osioon Fun Facts.