Kuka on Milaja?

Olen Milaja, Pietaria ja Istanbuliakin idemmässä asuva paikallisopas Venäjän rajalla Ilomantsissa, matkaopas ja Järvi-Suomen matkanjohtaja. Toimin myös kieltenopettajana ja sivutoimisena yrittäjänä. Lisäksi olen tehnyt pieniä käännöstöitä ja oikolukemista, toimin hyvinvointituotteiden parissa ja kesäisin minut löytää Viinitornilta, siis tiskin takaa.

Monet tuntevat minut järjestötoiminnasta ja olen myös yksi Radio Pogostan harrastelijatoimittajista. Olen monikulttuurisuuskouluttaja, suunnittelija, toteuttaja. Rakastan kirjoittamista, musiikkia ja kesää – niin ja valokuvien ottamista!* Uuden luomista, ideoimista. Tykkään kahvista ja suklaasta (mitä kylläkin syön nykyisin äärimmäisen harvoin). Olen ikuisella opintomatkalla.

*Sivuillani kaikki kuvat ovat omiani, ellei toisin mainita. Muistathan siis, että copyright on minulla <3

Tervetuloa mukaan matkalle!

Toimin oppaanasi matkoilla Ilomantsiin ja Itä-Suomeen, kieliin ja hyvinvointiin. Kiva kun päädyit sivuilleni! Täältä löydät palveluni, yhteystietoni, blogini, mielenkiintoisia poimintoja Ilomantsista ja paljon muuta.

Alempaa voit lukea opetustyylistäni ja taustastani opettajana sekä kuinka päädyin myös opastusten pariin ja millaisia opastuskierroksia vedän.

Kuulen mielelläni, mitä kautta sivuilleni löysit ja mitä tarjontaa matkailun saralla Ilomantsiin ja Itä-Suomeen toivot. Tai tarvitsetko tukea kielten opiskeluun tai hyvinvointiin? Laita viestiä, kommentoi, anna palautetta!

Travelling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.

Ibn Battuta

A journey of a thousand miles begins with a single step.

Lao Tzu

Elämä on matka. Tee siitä omannäköisesi.

Milaja

Suunnitellaanko sinulle sopiva paketti?


Pelien avulla opiskelua

Opetustarjontani löytyy täältä, ja seuraavaksi kerron hieman taustaa opetuskokemuksestani.

Kielet ja kulttuurit intohimona

Olen aina ollut kiinnostunut kielistä ja kulttuureista, ja venäjän aakkoset opin lapsena “vahingossa” seuraamalla äitini pitämiä venäjän tunteja työväenopistossa. Lukion jälkeen aloitin kääntämisen ja tulkkauksen opinnot Kansainvälisen Viestinnän Laitoksella Savonlinnassa, mutta vaihdoin myöhemmin opettajankoulutukseen ja valmistuin venäjän ja englannin aineenopettajaksi Joensuun yliopistosta vuonna 2006.

Opetuskokemusta kerryttämässä

Englantia olen opettanut ala- ja yläkoululaisille sekä abeille lukiossa, ja olen myös pitänyt abikursseja kansalaisopiston kautta. Venäjän osalta minulla on kokemusta sijaisuuksien ajalta yläkoulussa ja lukiossa, ja olen myös pitänyt lukiossa venäjän kaksi viimeistä kurssia valmentaen opiskelijan kirjoituksiin.

Opetuskokemusta minulla siis on alaluokista abeihin sekä harjoitteluni ajalta myös ammatilliselta puolelta, opiskelinhan myös ammatillisesti suuntautunutta kieltenopetusta (ASKO-opinnot).

Enimmäkseen olen kuitenkin opettanut aikuisopiskelijoita kansalaisopistossa. Kursseja minulla on ollut englannin small talkista ja ääntämisestä matkailuenglantiin ja venäjän alkeista jatkokurssiin.

Venäjän ja englannin lisäksi olen opettanut japanin alkeita ja suomea maahanmuuttajille. Olen pitänyt japanista ja tapakulttuurista myös muutaman koulutuksen työyhteisöille ja eskariluokalle. Valikoimassani on myös pieniä workshop-tyylisiä japanin työpajoja.

Olen antanut myös yksityistunteja eri-ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville kieltenoppijoille. Lukuvuonna 2022-2023 aloitin pitää sekä yksityisopetus- että ryhmätunteja Feeniks-koululaisille.

Kieliin liittyen olen tehnyt myös pieniä käännöstöitä ja pitänyt mm. Enkkua-sivustoa ja blogeja KielinMielin, KielenOppi ja J-blog.

Suomen kielen tunneilla Ilomantsin kunnantalolla ehkäpä vuonna 2019
Opetustyylini on kannustava

Lukioaikana vietin vaihtarivuoteni Australiassa ja opiskeluaikana opiskelin puoli vuotta Namibian yliopistossa. Myöhemmin asuin pari kesää Pietarissa. Näitä kokemuksia hyödynnän opetuksessani ja opetustyylini onkin käytännönläheinen, kielen käyttöön rohkaiseva ja kannustava.

Tunneilla käymme läpi myös erilaisia opiskelumenetelmiä ja vinkkejä kielen oppimiseen. Kielen itsenäiseen opiskeluun minulla on viiden kerran kurssi, missä käydään läpi vinkkejä ja linkkejä kielen opiskeluun kotona.

Varsinkin ylioppilaskirjoituksiin valmentaessani otan opetukseen mukaan myös hengitykseen, mielen rauhoittamiseen ja muistiin liittyviä harjoitteita sekä oppimista tehostavia keinoja. Oppimisen ja keskittymisen tueksi voit kurkata myös hyvinvointiosioon.

Paikallisoppaan näyttöopastuksessani Pappilanvaaralla syksyllä 2021
Paikallisopaskurssin kautta ammattitutkinto-opiskelijaksi

Sain muutamalta taholta vinkin syksyllä 2020, että Ilomantsissa alkaa Riverian paikallisopaskurssi, ja tottakai hyppäsin kurssille mukaan. Olen aina tykännyt matkustamisesta ja olen saanut toimia ikäänkuin Ilomantsin oppaana yläilmoista käsin useita vuosia Viinitornin eli Hermannin Viinitilan kesäbaari-kahvilan ulkoterassilta.

Tulevia paikallisoppaita opastamassa Möhkön ruukin opas Heidi Koponen marraskuussa 2020

Olen myös suunnitellut ja toteuttanut mm. viikon matkaohjelman tänne tulleille ex-vaihtareille ja olen esitellyt täällä vieraileville tutuille paikkakuntaa. Keväällä 2011 olin jo osallistunut mielenkiintoiselle eri kohteita esittelevälle opaskierrokselle, mutta halusin syventää tietoa.

Brasilialainen, Tanskassa asuva opastettava kuvaamassa suomalaisia marjoja Möhkön ruukilla

Niinpä paikallisoppaaksi valmistumisen jälkeen syksyllä 2021 päätin jatkaa vielä koko ammattitutkinnon ja keväällä 2023 valmistuin matkaoppaaksi ja matkanjohtajaksi.

Oppaana olen tunnelman luoja

Oppaana keskityn vuosilukuja enemmän tunnelmaan, tarkkoja nippelitietoja mieluummin luon mielikuvia ja maalaan tarinoita, valtateiden sijasta vien sinut turistien tallaamattomille poluille ja varmistan, että viihdyt kierroksillani.

Opastuskierrokseni ja opaspalveluni löydät täältä.

Palanen Pappilanvaaran historiaa -kierroksella
Jätä viesti!

Kysymyksiä, kommentoitavaa, palautetta? Jätä kommentti tähän alle, laita viestiä tai kirjoita vieraskirjaan/palauteboksiin!

Vastaa