#ilomantsi

Ilomantsin kunta on perustettu vuonna 1875 eli vielä tsaarinvallan aikaan. Ilomantsin pogostan historia kuitenkin ulottuu satoja vuosia taaksepäin, ja Ilomantsin pogosta onkin ollut Pohjois-Karjalan vanhin pitäjä. Samalla se oli alueen suurin pitäjä kattaen lähes koko nykyisen Pohjois-Karjalan alueen.

Ilomantsi on Suomen vanhinta ortodoksiseutua, ja nykyisinkin asukasluvusta noin 18 % on ortodokseja. Asukaslukuun suhteutettuna Ilomantsi onkin Suomen ortodoksisin kunta.

Pinta-alaa nykyisellä Ilomantsilla on 3172 km² ja asukkaita 4800 (heinäkuun lopun 2020 tilastojen mukaan 4797). Suurin osa asuu keskustan alueella, mutta myös vireitä kyliä on paljon: Maukkula, Issakka, Sonkaja, Kivilahti, Huhus, Hattuvaara, Möhkö…

Kesäisin Ilomantsin alueella on paljon tapahtumia Villiruokafestareista ja Karhufestivaalista praasniekkoihin, Valon yöstä kesätori-iltoihin ja ruukkipäivästä jazz- ja bluestapahtumaan nimeltään Blueberry Hill Festival. Kulttuuria ja luontoa on tarjolla ympäri vuoden.

Nähtävää ja koettavaa riittää useammaksikin päiväksi, ja täällä vieraillessa pitää muistaa, että välimatkat saattavat olla pitkiäkin. Valitse mieluummin muutama kohde, mihin tutustut paremmin kuin yrität kahlata kaikki paikat läpi samalla reissulla.

Muista, että olen käytettävissäsi matkasi aikatauluttamisessa aukioloaikoineen, pääsymaksuineen ja ennakkoinfoineen! Vien sinut myös tutustumaan paikkoihin, mihin et välttämättä muuten eksyisi. Opastustarjontani löydät täältä.

Jos sinulla on Ilomantsissa vain päivä tai pari, tässä on muutama yleisin käyntikohdevinkki helppoon itsenäiseen matkailuun.

Pogostan kulttuuripolun varrella on infotauluja

Pogostan kulttuuripolkua pitkin pääset tutustumaan vaihteleviin kohteisiin kylän pinnassa. Reitin voit kulkea kokonaisuudessaan tai valita reitin varrelta muutamia kohteita. Opastetaulut kertovat pääasiat kohteista ja niiden historiasta, ja lisätietoa on mahdollista saada tauluissa olevien QR-koodien kautta. Kulttuuripolku on noin neljän kilometrin mittainen, ja sitä voi kulkea molempiin suuntiin. Sen voi myös aloittaa mistä kohteesta tahansa. Yhteensä kohteita on kaksitoista.

Nykyinen luterilainen kirkko on vanhempi kuin Ilomantsin kunta. Tämän sadan enkelin kirkon lisäksi myös Pyhän Profeetta Elian kirkko – joka on Suomen suurin ortodoksinen puukirkko – on suosittu käyntikohde, joka kannattaa käydä katsomassa myös sisältä. Ekumenia on täällä ainutlaatuista.

Parppeinvaaralla tutustut niin karjalaiseen elämäntyyliin kuin ortodoksisuuteen, luontoon ja sotahistoriaankin. Kuulet kantelemusiikkia ja saat perinteiset karjalanpiirakat ja vatruskat mukaasi – jos nykykarjalaisen pitopöydän antimien jälkeen jaksat!

Rokimpaan menoon voit tutustua Suomirokkia-näyttelyssä, ja jatkoille voit mennä Viinitornille, mistä näet yli Ilomantsin aina Venäjälle asti. Torni on kesäkaudella auki joka päivä kymmeneen ja perjantaisin ja lauantaisin puolilleöin, joten hyödynnä myöhäiset aukiolot upeiden auringonlaskujen kokemiseen! Tämä kesäbaari-kahvila sijaitsee vesitornin ylätasanteella, ja siellä voi nauttia paikallisen Hermannin Viinitilan tuotteita, mutta myös alkoholittomia juomia, erikoiskahveja ja omaa mehua.

Kauppatien varrelta ja Kotimäeltä bongaat taitokeskus Piirolan Pihan ja näyttelyaitat, 3000 asukkaan Nukke- ja nalletalon sekä Ilomantsissa vuosina 1922-1944 toimineesta lottatoiminnasta kertovan Lottanäyttelyn, Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyt sekä Karhumetsän ja Karhuareenan veistoskarhuineen. Armin emännöimällä Kotimäen Pitotuvalla saat kotiruokalounasta vanhassa kansakoulumiljöössä, ja samalla voit tutustua Pohjois-Karjalan ensimmäiseen Veteraanien perinnehuoneeseen.

Niin, ja onhan meillä Ilomantsissa kirppareitakin! Kivoja kahviloita löytyy, leikkipuistoja lapsille, uimarantoja… ja paljon muuta.

Ajankohtaisia menovinkkejä löydät Ilomantsin infosivulta Facebookissa ja Visit Karelian tapahtumakalenterista.

Vuoden 2023 matkailuesitteessä eli Ilomantsioppaassa on vinkkejä käyntikohteista niin kylän pinnassa keskustassa kuin ympäröivillä kylillä.

Paikallislehti Pogostan Sanomat kertoo uusimmat uutiset paikkakunnalta ja kesänumerosta löytyy tekemistä lomalle.

Harrastelijatoimittajien paikallisradio tarjoilee tunnelmia mm. eri tapahtumista. Radio Iskelmän, sittemmin Rexin kyläradiolähetyksistä aloittaneen Radio Pogostan löydät YouTubesta, Facebookista ja Instagramista.

Tsekkaa myös nämä:

Ilomantsin kunnan nettisivut

Visit Ilomantsi

Travel Ilomantsi

Ilomantsin Sotatie

Ilomantsin maisemakamera

Latukamera

Mantan ja Manun sääksikamera

Kuuntele Möhkön kierros englanniksi tai venäjäksi izi.travel-alustalla

Ilomantsin 360-palvelukartta

Neliosainen puolifiktiivinen televisiosarja Pogosta

Sami Kurosen makumatka Ilomantsiin

Eija Irene Hiltusen kirja Ilomantsi – ihan syrjässä!

Ja täältä pääset takaisin osioon Fun Facts!

Vastaa